Slide background

NVBU behartigt de belangen van bouwbedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw

Noordelijke Vereniging
Burgerlijke & Utiliteitsbouw
Brink 2
9411 KR Beilen
Postbus 115
9410 AC Beilen
info@nvbu.nl
Telefoon 0522 470339
Fax 0522 470557

In de media

Schultz wil Omgevingswet nu pas in 2021 invoeren

De invoering van de Omgevingswet vertraagt nog verder. De nieuwe wet waarmee de regelgeving rond ruimtelijke ordening en leefomgeving moet worden vereenvoudigd zou nu in 2021 van kracht worden. De nieuwe planning is door minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer gemeld.

Omgevingswet

Lees meer...

Mkb-bouw verlost van doorbetaling tweede ziektejaar

Het komende kabinet ontslaat kleine bedrijven van de plicht om zieke werknemers twee jaar door te betalen. Ook steekt de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geld in de isolatie van woningen, melden ingewijden.

ziekteverzuim

Lees meer...

Woningbouw vergt een lange adem

De nieuwbouw van woningen blijft een discussiepunt, nu de woningprijzen zo hard blijven stijgen. In de periode januari-augustus 2017 stegen de woningprijzen met 7,4 procent en het aantal transacties met 16,7 procent.

Woningbouw

Lees meer...

iPhone belangrijker dan groot huis

Kleine woningen zijn in opkomst. De crisis lijkt niet de oorzaak, blijkt uit onderzoek van Stec Groep in opdracht van RVO. Er is meer aan de hand, zegt Bart Dopper, adviseur klein wonen bij Stec groep.

kleine woning

Lees meer...

Instroom van jongeren bij vakopleiding neemt weer toe

De animo onder jongeren voor een vakopleiding in de bouw neemt weer toe. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie onder aanbieders van bol- en bbl-leertrajecten.

Bouwmensen

Lees meer...

Bouwer en klant ruziën vaker nu de crisis voorbij is

Het aantal geschillen in de bouw neemt na jaren van daling dit jaar weer toe. De Raad van Arbitrage voor de Bouw verwacht dit jaar 550 zaken.

ruzie

Lees meer...

Wie bouwt blijft

De vakschool moet terug in de bouw. Het is niet de eerste keer dat we het horen. En toch is het geen dwaas plan.

vakschool

Lees meer...

In alle hoeken en kieren van Nederland zijn starterswoningen nodig – verslag van een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Wie o wie heeft het wondermiddel om starters aan een huis te helpen? “Bouwen, bouwen, bouwen!”, zeiden deskundigen woensdagmiddag in de Tweede Kamer in koor. Maar andere oplossingen zijn er ook.

nieuws

Lees meer...

Kleine bouwbedrijven zien omzet het hardst groeien

 

Kleine bouwbedrijven hebben in het tweede kwartaal hun omzet het meest zien stijgen. In de hele sector is de omzet ten opzichte van een jaar eerder met 6,3 procent toegenomen.

klein

Lees meer...

Er komt een echt mkb-kabinet

Directeur Leendert-Jan Visser sprak deze week in de studio van BNR Nieuwsradio over wat de vier partijen die nu onderhandelen voor een nieuw kabinet straks op tafel leggen, als het gaat om de thema's die voor het midden- en kleinbedrijf relevant zijn. Hij heeft 'goede hoop' dat voor het mkb belangrijke onderwerpen nu ook echt doorgevoerd gaan worden.

MKB

Lees meer...

Deze arbeidsrechtelijke knelpunten moet het nieuwe kabinet echt oplossen

 

Door Maarten van Gelderen op 22 augustus 2017 Arbeidsmarkt,Blog,Ontslag


Ook in Den Haag is de zomervakantie weer achter de rug, althans voor de formerende partijen. Het lijkt erop dat iedereen verwacht dat het nog een kwestie van weken is voordat het kabinet Rutte III van start kan. Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen deelt de arbeidsrechtelijke knelpunten die het nieuwe kabinet echt moet oplossen.

Formatie

Lees meer...

Steeds minder geld naar schadeherstel Groningen

Sinds 2012 is bijna 600 miljoen euro uitgegeven aan schade die is veroorzaakt door de aardbevingen in Groningen. Dit jaar werd er echter voor het eerst meer geld besteed aan proceskosten dan aan de kosten voor schadeherstel.

Schadeherstel

Lees meer...

CBS: Veel snelle groeiers in de bouwsector

 

Nederland telt steeds meer snelgroeiende bedrijven. Vooral in de bouw en de horeca breiden veel ondernemers hun personeelsbestand snel uit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Groeiers

Lees meer...

Markt voor flexwoningen komt los

Er lijkt een serieuze markt voor verplaatsbare rijtjeshuizen en appartementen te ontstaan. Het aantal aanbieders groeit snel en veel corporaties en andere verhuurders zijn de schroom voorbij, blijkt uit een inventarisatie van Cobouw.

Flexwoning

Lees meer...

Kwartiermaker Nieman: “Bouwwet ten onder aan emotie”

“Als Blok niet naar Justitie was gegaan, denk ik dat het anders was gelopen.” En: “Gemeenten steken hun kop in het zand.” Het zijn zo maar twee uitspraken van kwartiermaker Harry Nieman over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die strandde in de Eerste Kamer.

Nieman

Lees meer...

Bouwsector werkt ook in de bouwvak door

De bouwsector in Nederland was al op de weg terug, maar in Drenthe merkten ze daar nog weinig van. Tot dit voorjaar. Volgens de NVBU moeten aannemers nu soms ook gewoon nee zeggen tegen opdrachten.

Capaciteit

Klik op onderstaande link voor het item op TV Drenthe.

Bouwsector werkt ook in de bouwvak door

Bouwsector werkt ook in de bouwvak door

 

GESCHREVEN DOOR Andries Ophof

BEILEN - De bouwsector in Nederland was al op de weg terug, maar in Drenthe merkten ze daar nog weinig van. Tot dit voorjaar. Volgens branchevereniging NVBU moeten aannemers nu soms ook gewoon nee zeggen tegen opdrachten.

Bouwsector

Lees meer...

‘Nieuw kabinet moet AOW-leeftijd flexibiliseren’

Door Marloes Oelen op 17 juli 2017 Pensioen

Een nieuw kabinet ontkomt er niet aan om de AOW-leeftijd te versoepelen of te bevriezen. Werkgeversorganisaties vrezen dat grote groepen werknemers zullen uitvallen voor hun pensioendatum.

AOW

Lees meer...

Eensgezindheid over zwaar beroep-pensioen

De bouw reageert enthousiast op het onderzoek over zware beroepen, dat laat zien dat een eerder pensioen haalbaar is.

“Hier hebben we wat aan”, reageert een “blije” Peter Roos, bestuurder FNV Bouwen & Wonen op het onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. “Vreemd dat we hierover in Nederland nog steeds discussie hebben. In de ons omringende landen zijn allang afspraken gemaakt.” Hij roept de politiek op om werk te maken van eerder stoppen met werken voor zware beroepen. “Kijk, het kan, het is gerechtvaardigd, doe het dan ook!”

zware beroepen

Lees meer...

’60 procent haalt zijn pensioen niet… dan klopt er toch iets niet’

In de bouw en ook in andere sectoren kun je zware beroepen duidelijk onderscheiden. De financiering van een vroeger pensioen voor deze beroepsgroepen is haalbaar, blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Pensioen

Lees meer...

Flits-actie bouwbond op tweehonderd bouwplaatsen

FNV Bouwen en Wonen bezoekt vandaag tweehonderd bouwplaatsen in het hele land om de meningen onder bouwvakkers te peilen. Dit gebeurt in het kader van de cao-onderhandelingen, die overigens volgend jaar pas starten.

Flits actie

Lees meer...

Bizar bouwdebat in Eerste Kamer: ‘privaat’ bouwtoezicht terug bij af

De wet kwaliteitsborging voor het bouwen loopt fikse vertraging op. Onder druk van het CDA past minister Plasterk de wet aan. Dat betekent dat ook de Tweede Kamer zich opnieuw over de wet moet buigen.

Bouwdebat

Lees meer...

Nieuwste EIB-prognose: bouw groeit door, maar minder hard

Nog twee jaar en dan tikt de Nederlandse bouw 80 miljard euro productie aan, 30 procent meer dan crisisjaar 2013.

EIB1

Lees meer...

MKB’ers vrezen rompslomp bij eenvoudige bouwwerken

Dat schrijft de Aannemersfederatie (AFNL) in een brief aan de Eerste Kamer die het veelbesproken wetsvoorstel op 4 juli behandelt.

vergunninsplichtig

Lees meer...

Scapetown: “Jeugd op bouw uitgekeken? Daar geloof ik geen barst van”

De jeugd weet de bouw niet meer te vinden. Hans van Gestel, directeur bij opleidingsbedrijf Bouwmensen in Eindhoven liet het er niet bij zitten en richtte Scapetown op, een ‘tinyhouse ontsnappingsspel’ voor en door middelbare schoolkinderen. “Ik geloof er geen barst van dat de jeugd is uitgekeken op de bouw.”

scapetown1

Lees meer...

Innovatieregeling WBSO blijkt goed voor mkb

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de positieve resultaten die de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) vorig jaar heeft geboekt. Volgens de twee ondernemingsorganisaties bewijst de rapportage die minister Kamp van EZ presenteert, dat de wet een heel goede regeling is voor het mkb.

WBSO

Lees meer...

Aannemers zitten vol met werk

Het AD meldt dat de bouwmarkt onder spanning staat. Aannemers zitten zo vol, dat klanten geduld moeten hebben en dat de prijzen snel oplopen. Het EIB zegt dat bouwbedrijven voor iedereen die ze rond hebben lopen, gemiddeld 10 maanden werk hebben. En dat is erg lang.

aannemers

Lees meer...

'Krimpende instroom mbo baart zorgen'

Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland deelt de zorgen van collega Ton Heerts van de MBO Raad over de dalende instroom van jongeren in het middelbaar beroepsonderwijs. “Met name in de techniek zijn of dreigen al tekorten aan vakmensen op mbo-niveau.” Volgens hem begint de aanpak van het probleem bij het vmbo, dat meer waardering en investeringen verdient.

Bouw

Lees meer...

Plasterk wil haast maken met historische Bouwwet

Minister Plasterk voelt er niets voor om de wet kwaliteitsborging voor het bouwen gelijktijdig met de Omgevingswet in te voeren. Of hij het omstreden wetsvoorstel daarmee door de Eerste Kamer krijgt, wordt op 4 juli duidelijk.

Plasterk

Lees meer...

Over de Week van de RI&E

De Week van de RI&E is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken, met als basis de risicoinventarisatie- en evaluatie (RI&E).

Pijl

Lees meer...

Tekort aan leerlingen, niet aan werk

Het aantal leerlingen op middelbare en lagere beroepsopleidingen voor bouw en infra daalde tussen 2011 en 2016 met bijna 40 procent.

Gezocht

Lees meer...

COEN-enquête: vertrouwen ondernemers nog nooit zo hoog

Ondernemers zijn aan het begin van het tweede kwartaal positiever dan ooit. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, verbeterde voor het derde kwartaal op rij en kwam uit op 15,5. Het bereikte daarmee het hoogste niveau sinds het begin van de metingen eind 2008. Dat blijkt uit de Conjunctuur enquête Nederland. De cijfers zijn in lijn met de positieve cijfers over het eerste kwartaal, die eerder deze week naar buiten kwamen.

vertrouwen

Lees meer...

Aan bouw kleeft nog steeds hoog risicoprofiel

De bouw heeft in vergelijking met andere sectoren nog steeds een hoog risicoprofiel. Bij een op de vijf bedrijven is de kans op wanbetaling groot.

Dat constateert kredietspecialist Graydon na een onderzoek onder vijfhonderd bouwbedrijven.

Graydon rating

Lees meer...

Beste halfjaar voor de bouw sinds lang

De bouw komt goed op stoom. Sinds de crisis lag er nog niet voor zoveel geld aan bouwplannen op de plank bij burgerlijke en utiliteitsbouwers.

groeibouw

Lees meer...

Wet Kwaliteitsborging: meer administratieve druk of start samenwerking?

Het is bijna zover: de nieuwe wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen verandert de wijze waarop bouwplannen

getoetst worden aan het Bouwbesluit. Op 1 januari 2018 wordt de wet al van kracht. Hoe geef je als

(ontwikkelende) aannemer vorm aan de nieuwe werkwijze? En betekent de nieuwe regelgeving een extra

administratieve druk op de organisatie, of juist een impuls voor verbetering?

Samenwerking

Lees meer...

Werkgevers akkoord met drie jaar WW-uitkering

De grote werkgeversorganisaties zijn alsnog akkoord met eerder gemaakte afspraken voor de ‘reparatie’ van de WW-uitkering. Wel moet er rekening worden gehouden met een aantal zorgpunten vanuit de werkgevers.

WW

Lees meer...

Investeren in een leven lang ontwikkelen

Het moet in Nederland vanzelfsprekend worden om tijdens de loopbaan te blijven leren en ontwikkelen. Technologische ontwikkelingen, de snel veranderende dynamiek op de arbeidsmarkt, verhoging van de pensioenleeftijd en internationalisering ­maken dit noodzakelijk. VNO-NCW en MKB-Nederland zijn dan ook tevreden met de adviezen die zowel de Sociaal-Economische Raad (SER) als de Commissie-Sap aandraagt ­omtrent post initieel ­leren.

Levenslang leren

Lees meer...

Specialistisch vakmanschap heeft toekomst

Het Platform Ambachten van MKB-Nederland en het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap trekken gezamenlijk ten strijde voor het behoud van het specialistisch vakmanschap in Nederland. Het meldpunt is sinds een jaar ondergebracht in het samenwerkingsverband van MBO-onderwijs en bedrijfsleven, de SBB. In dat jaar is hard gewerkt en veel bereikt. Alle gezamenlijke aandacht en inzet hebben opgeleverd dat de kleine unieke opleidingen op de politieke agenda staan en waar nodig beschermd worden. Belangrijker nog: De opleidingen zijn in beeld bij leerlingen, onze toekomstige vakmensen.

Specialist

Lees meer...

Goedkope huizen voor starters 'bijna uitverkocht'

Starters krijgen het steeds moeilijker een huis te vinden. Vooral koopwoningen tot 200.000 euro raken op, constateert De Hypotheekshop. In april stonden er op Funda 35.000 woningen in de categorie van 100.000 tot 200.000 euro. Een jaar eerder waren dat er nog 55.000.

starters

Nieuwe starterswoningen in de gemeente Haarlemmermeer. ANP

Lees meer...

‘Voer nieuwe bouwwet een jaar later in’

Voer de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen een jaar later in. Die oproep komt

van meerdere Eerste Kamerleden, blijkt uit schriftelijke vragen aan de regering.

Eerste kamer

Lees meer...

Vereniging Eigen Huis wil zoveelste hoorzitting privatisering bouwtoezicht

Aan het getouwtrek over het grotendeels privatiseren van het bouwtoezicht komt maar geen einde. Vereniging Eigen Huis dringt nu bij de Eerste Kamer aan op een hoorzitting alvorens de senaat de wet behandelt met minister Plasterk.

VEHPrivate toetsing

Lees meer...

'Mijn uitvoerder wordt dolblij van nieuwe wet'

Over de wet kwaliteitsborging voor het bouwen is al veel gezegd en geschreven. De Eerste Kamer moet er ook nog mee instemmen. Hercuton is enthousiast over het naderende tijdperk zonder gemeentelijk bouw- en woningtoezicht. Hij denkt zelfs dat deze wet de sector naar een hoger niveau zal tillen. De wet als kans. Of beter gezegd; de wet door de ogen van Ivo van der Mark (37), Rotterdammer en directeur van Hercuton. "Mijn uitvoerder wordt hier blij van."

Hercuton

Lees meer...

Vergeet metselen, een huis klik je in elkaar

Jeroen Troost, voormalig directeur bij BAM, gaat in Lobith zestig verplaatsbare huizen bouwen voor de plaatselijke woningcorporatie. “De klassieke woningbouwers hebben huizen te ingewikkeld gemaakt.”

metselen

Lees meer...

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen niet controversieel verklaard

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is niet controversieel verklaard. Dat is zojuist in de Eerste Kamer afgesproken, meldt een woordvoerder van de senaat.

Kwaliteitsborg

Lees meer...

Onderzoeksraad: 'aanpak aardbevingsschade is onder de maat'

De problemen door de gaswinning in Groningen worden niet goed aangepakt. Cruciale beslissingen worden genomen zonder overleg met andere relevante betrokkenen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een donderdag gepubliceerd verslag over de wijze waarop met eerdere aanbevelingen van de raad is omgegaan.

NAM

Lees meer...

Kantorenbouw plotseling weer in de lift

Kantoorbouwers kunnen het spinrag van hun gereedschap halen. Er staan fors meer nieuwbouw-, verbouw- en onderhoudsplannen op stapel.

Kantorenbouw

Lees meer...

De Bouwagenda: Kosten kunnen 30 procent omlaag

Bouwsector 3.0 komt eraan. De bouwkosten kunnen met minimaal een derde omlaag als het nieuwe kabinet De Bouwagenda doorvoert. Dat is de conclusie van Bernard Wientjes die dinsdagmiddag de tien topprioriteiten presenteerde aan ministers Kamp en Plasterk. Met grote schaal- en kwaliteitssprongen verwacht Wientjes de bouwopgaven voor de komende jaren tegen 30 procent lagere kosten uit te kunnen voeren.

Bouwagenda

Lees meer...

Minister Kamp: 'Het tempo in de bouw moet omhoog'

Lang draaide het in de bouw om optimalisatie van het eigen bedrijf, maar nu moet de sector de omslag maken om bij te dragen aan het gezamenlijk resultaat. Met die woorden nam minister Henk Kamp gisteren de Bouwagenda in ontvangst.

Kamp

Lees meer...

Veertig procent Groningse nieuwbouw niet aardbevingsbestendig

Ongeveer veertig procent van de Groningse nieuwbouw is niet aardbevingsbestendig gebouwd. Dat zegt de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf in gesprek met Cobouw. Zorgen maakt hij zich echter veel meer over het bouwtempo, vertragingen en de miljoenen die corporaties in rook zien opgaan vanwege eindeloze discussies met de NAM over meerkosten.

Groningen

Lees meer...

Capaciteitsproblemen gemeenten zetten rem op woningbouw

Het gebrek aan bouwgrond en capaciteitsproblemen bij gemeenten zetten een rem op de verkoop van nieuwbouwwoningen. Dat concludeert de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB) in een rapport over de woningmarkt.

Capaciteit

Lees meer...

De MKB-toets komt eraan!

Tenminste, dat hoop ik. Momenteel lijkt het erop dat het de goede kant opgaat met een dergelijke toets, die bedoeld is om wet- en regelgeving te toetsen op bruikbaarheid en haalbaarheid voor het MKB. Zodat ook onbedoelde neveneffecten voorkomen worden en een wet niet later ‘gerepareerd’ moet worden. Dat dus speciaal voor het MKB.

MKBtoets

Lees meer...

NAM ook aansprakelijk voor immateriële schade aardbevingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM ) is ook aansprakelijk voor immateriële schade van een groep inwoners van het door aardbevingen getroffen Groningen. De rechtbank in Assen heeft woensdag bepaald dat de gaswinning door de NAM, verantwoordelijk voor de bevingen, het woongenot van de Groningers meer dan gewoon aantast. Volgens de rechtbank is sprake van "aantasting in de persoon".

Immaterieel

Lees meer...

Kamp: aardbevingsopgave kan niet alleen met kleine bouwers

Minister Kamp doet zijn best om kleinere bouwbedrijven in het aardbevingsgebied in Groningen aan klussen te helpen. Dat beloofde hij woensdag in de Tweede Kamer. De door hem eerder onderschatte “reuzeopgave” kan volgens de minister echter niet uitsluitend door ‘kleintjes’ worden uitgevoerd.

Aardbevingsschade

Lees meer...

PvdA roept Kamp op matje om uitblijven aardbevingsnorm

De norm voor aardbevingsbestendig bouwen moet zo snel mogelijk in het Bouwbesluit komen te staan. Dat zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos tegen Cobouw. “Wie moet opdraaien voor de meerkosten? Het moet gewoon veilig zijn.”

Kamp

Lees meer...

Het stille geheim achter de ‘lege etalages’ bij woningontwikkelaars

Het zijn weer hoogtijdagen op de woningmarkt. Onlangs meldde makelaarsorganisatie NVM enthousiast dat “makelaars nooit eerder in één jaar tijd bijna 165.000 woningen van eigenaar hebben helpen wisselen”.

Woningontwikkelaars

Lees meer...

NVM: kosten nieuwbouwwoning stijgen door nieuwe bouwwet

Nieuwbouwwoningen zullen duurder worden door de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Dat vreest althans de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

NVM

De makelaarsvereniging zegt “in principe voorstander te zijn van betere kwaliteitsregels” en vindt het ook goed dat kopers beter beschermd worden tegen constructiefouten. Maar tegelijkertijd heeft de NVM ook twijfels.

Lees meer...

Duidelijkheid over gemeentelijke bouwkosten

Wie op eigen grond een woning of een bedrijfspand bouwt of verbouwt, betaalt in veel gevallen niet alleen leges aan de gemeente. Vaak zal de gemeente ook een bedrag in rekening brengen voor de aanleg van openbare voorzieningen als groenvoorzieningen of nieuwe wegen.

Openbare voorzieningen

Lees meer...

Grote bouwer wordt zeldzaam

Het aantal eenpitters in de bouw is sinds de crisis met ruim 50 procent gegroeid. Grote bedrijven worden juist steeds zeldzamer.

Grote bouwer

Lees meer...

Laagterecord aan bouwvergunningen afgegeven

Door Redactie Gemeente.nu op 13 februari 2017 Bouw,Omgevingswet,Wonen

In 2016 is door gemeenten een laagterecord aan bouwvergunningen aan woningcorporaties afgegeven, slechts 4100. Ook het totaal aantal verleende bouwvergunningen is vorig jaar gedaald ten opzichte van 2015 naar circa 51.000 woningen. Dit blijkt uit onderzoek van Capital Value in samenwerking met ABF Research.

Bouwvergunningen

Lees meer...

Bouw en Zorg staan voor dezelfde problemen. Sla de handen ineen

In de strijd om schaarse ‘handjes’ moeten de bouw en de zorgsector ophouden elkaar te beconcurreren. “De handen ineen slaan en samen op pad naar scholen is veel effectiever, dan elkaar bevechten zoals nu dreigt. Voorlieden als Verhagen en Wientjes beseffen niet dat de wereld razendsnel verandert.”

Bouw en Zorg

Lees meer...

Uitwerking MKB Toets gepresenteerd in Tweede Kamer

Ook minister EZ gaat inzetten op MKB-Toets

2e Kamer

(foto: Kees Stuip)

Een brede mkb-delegatie ondernemers en bestuurders was onder aanvoering van MKB Nederland voorzitter Michaël van Straalen 15 februari aanwezig in Den Haag bij de presentatie van de uitwerking van de MKB Toets aan de leden van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken, vertegenwoordigd door Erik Ziengs-VVD, Eppo Bruins-CU, Sharon Gesthuizen-SP, Agnes Mulder-CDA, Jacques Monasch-groep Monasch, Mei Li Vos-PvdA. Vanuit de Aannemersfederatie was een ruime delegatie van ruim 20 ondernemers en bestuurders vertegenwoordigd om het belang van deze toets te ondersteunen.

Lees meer...

Cao-overleg: harde klap of realisme

Vakbonden zullen het herstel in de bouw aangrijpen om bij de komende cao-onderhandelingen ‘de crisisschade’ voor werknemers te repareren. Werkgevers waarschuwen: “Niet overal hebben bouwers het even druk.”

CAO overleg

Lees meer...

'Stop met het geitengemekker!'

Ik schreef het afgelopen jaar columns over onder andere respect, vertrouwen, eilandjesgedrag en menswaardigheid. Ik heb daarbij het gedrag van de leidinggevende als voorbeeld gesteld. Ik gaf aan wat mijn gevoel is in de bouwsector, maar weet dat het veranderproces tijd vergt. Hoewel de tijd dringt.

Geit

Lees meer...

AFNL Persbericht

 AFNL

Veenendaal, 9 februari 2017

Voor meer informatie: 0318 – 544900                                 


Aannemersfederatie Nederland:

Goed dat Tweede Kamer betalingsgedrag wettelijk corrigeert

Lees meer...

Werkvoorraad bouw in december fors gestegen

De werkvoorraad in de bouw is in december fors toegenomen. De totale orderportefeuille steeg met vijf tiende maand tot 8,6 maanden. In alle sectoren was sprake van groei.

Werkvoorraad

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Lees meer...

EIB: fors meer verbouwingen

De bouwproductie gaat dit jaar 4,5 procent groeien. Zowel woningbouw, utiliteitsbouw als grond- weg- en waterbouw profiteren. “Voor de bouw is er een gunstig tijdperk aangebroken”, voorziet het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de donderdag bekendgemaakte prognose.

Verbouwingen

Lees meer...

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Wees je bewust van de risico's van bijvoorbeeld asbest.

Risicovolle stoffen, waar komen ze voor?

Risicovolle stoffen kunnen gezondheidsschade opleveren omdat ze bijvoorbeeld giftig, corrosief, irriterend, brandgevaarlijk of kankerverwekkend zijn. Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Daarom een overzicht van gevaarlijke stoffen en de sectoren waar je ze treft.

Gezonde werkplek

Lees meer...

Omgevingswet biedt de bouw volop kansen

Waarom schrijft u niet ‘even’ een artikel over de kansen van de Omgevingswet voor Cobouw? Omdat ik wel in ben voor een uitdaging, zal ik u aan de hand van het toekomstige Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna: “Bbl”), een van de 4 AMvB’s1 die uitvoering gaan geven aan de Omgevingswet een aantal tips geven.

Bbl

Lees meer...

Nog geen witte rook voor revolutionaire Bouwwet

Blok werd Plasterk, de PvdA wil meer van bouwers, “het wemelt van de lobbyisten” en intussen nadert het verkiezingsreces. Toch denken de regeringspartijen nog steeds dat ze de revolutionaire wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) succesvol over de eindstreep kunnen trekken.

Witterook

Lees meer...

Een MKB vriendelijk 2017

In meerdere opzichten wordt 2017 het jaar van de waarheid. Nederland gaat op 15 maart naar de stembus en ondanks de vele peilingen die worden gehouden, valt er geen zinnig woord te zeggen over de uitkomst straks. Nog nooit telde ons land zoveel politieke partijen: 81! Pas na 30 januari weten we of al deze partijen ook echt op het stembiljet zullen verschijnen, maar het aantal splinter- en one issuepartijen dat de laatste tijd is opgericht, is in elk geval enorm.

MKB Nederland

Lees meer...

Bouwwet loopt weer vertraging op

De beladen historische Bouwwet die de aansprakelijkheid van bouwers moet verhogen, loopt wederom vertraging op. Dat bleek woensdagmiddag tijdens de behandeling van de wet in de Tweede Kamer.

verrtaging bouwwet

Lees meer...

Bouwadvocaat: 'Privatiseren bouwtoezicht ronduit gevaarlijk'

Minister Blok wil bouwtoezicht privatiseren. “Ronduit gevaarlijk”, waarschuwt Bouwadvocaat Wim Heijltjes de Tweede Kamer die het wetsvoorstel van de minister woensdag behandelt. Een interview over aannemers die 'vooral op winst uit zijn' en aan 'marges morrelen'.

Bouwadvocaat

Lees meer...

Waarom de consument zich tegen de Bouwwet van Blok verzet

 

 

Stef Blok, minister Wonen, belooft consumenten en opdrachtgevers betere nieuwbouwwoningen. En toch is Vereniging Eigen Huis nog altijd bang voor vooral hogere kosten en katten in zakken. “Wie springt er nou in een zwembad zonder water?”

Bouwwet

Lees meer...

Prognose: bouwkosten 2,6 procent hoger

De bouwkosten voor woningen stijgen in 2017 met 2,6 procent. Dat verwacht bouwkostenspecialist Kosteninformatie.

Prognose

Lees meer...

Nalatige opdrachtgevers in de bouw krijgen hogere boetes

Nalatige opdrachtgevers in de bouw worden vanaf volgend jaar harder aangepakt. De boetes bij geconstateerde overtredingen gaan omhoog naar maximaal 13.500 euro. Dat heeft het ministerie van SZW vrijdagochtend bekendgemaakt.

Nalatige opdrachtgevers

Lees meer...

De bouw telt nog 8200 werklozen

De werkloosheid in de bouw blijft dalen. Het aantal WW-uitkeringen in de sector zakte vergeleken met een jaar geleden met 22 procent naar 8200 mensen.

Werklozen1

Dat blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van het UWV. Dit jaar werden tot en met november 17.000 WW-uitkeringen beëindigd. Iets meer dan de helft van de mensen waarvan de uitkering afliep, stroomde door naar een nieuwe baan.

Word geen doelwit. Voer de Cyber Risico Scan uit

Let je als bedrijf niet goed op? Dan ben je een doelwit voor cybercrime. Wat moet je doen als ze het op jouw onderneming gemunt hebben?

Uit onderzoek is gebleken dat 75% van de websites onvoldoende beveiligd is, dit treft ook het MKB. Inbreuk op de digitale bedrijfsvoering van ondernemers komt dus vaak voor. De gevolgen hiervan zijn desastreus; voor klant en bedrijf.

Cyber Risico Scan

Lees meer...

Bouwwet niet voor kerst 'gefileerd'

De Tweede Kamer behandelt de beladen wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen op zijn vroegst in januari van het nieuwe jaar. Dat verwachten Kamerleden van de twee regeringspartijen.

Nieuwe wet

Lees meer...

Kabinet stelt bouwagenda op voor toekomstbestendige bouwsector

De bouwsector versterken en oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen zoals het verduurzamen van woningen en effectiever gebruik van grondstoffen. Dit beogen ministers Kamp (Economische Zaken), Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Blok (Wonen en Rijksdienst), het bedrijfsleven, kennisinstellingen, gemeenten en provincies met de Bouwagenda. Zij gaan nauwer samenwerken om deze sector succesvol te houden.

Bouwagenda

Lees meer...

Aedes: "Werk verduurzaming huurwoningen niet tegen"

Corporaties moeten geen nieuwe regels opgelegd krijgen die de vaart uit de verduurzaming van sociale huurwoningen halen. Dat schrijft Aedes in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de vereniging van woningcorporaties trekken de investeringen in de verduurzaming van de woningvoorraad weer aan. Zo sterk zelfs dat komende jaren een “grote versnelling” is te verwachten en de energiedoelstelling van gemiddeld label B rond 2023 kan worden gehaald.

Duurzame huurwonigen

Lees meer...

Overspannen markt leidt tot excessen

De crisis op de woningmarkt is nog maar net voorbij, of diezelfde woningmarkt dreigt alweer oververhit te raken. De huizenprijzen stijgen hard. Vooral in onze hoofdstad is er sprake van een complete ‘gekte’ op de woningmarkt.

Overspannen marktWip

Lees meer...

Bouw wacht keihard gevecht om personeel

Het Economisch Bureau van ABN Amro waarschuwt andermaal voor een dreigend tekort aan vakmensen in de bouw. Als de sector niet snel verjongt, zal er volgens de economen onherroepelijk een gevecht om het schaarse personeel losbarsten.

Gevecht om personeel

Lees meer...

MKB-Nederland en NEVI lanceren boekje Eerste Hulp bij Inkopen

 Slimme inkoop zorgt voor harde resultaten in het mkb

De Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) en MKB-Nederland willen mkb-ondernemers helpen beter en vooral slimmer zaken met elkaar te doen door hun inkoopprocessen te verbeteren. Zo kunnen zij innovaties aanjagen, gezamenlijk verspillingen tegengaan en zorgen voor een concurrerende ‘supply chain’ met harde resultaten. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan schenkt NEVI de leden van MKB-Nederland ‘Eerste Hulp bij Inkopen’. Vanavond reikt NEVI-voorzitter Ton Trommelen in Rotterdam het eerste exemplaar uit van een gezamenlijk boekje aan de voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen.

Inkopen

Lees meer...

Bouwproductie in 2019 13 procent hoger

De bouwproductie zal in 2019 13 procent hoger liggen. Dat komt vooral dankzij de almaar stijgende nieuwbouwproductie van woningen.

Bouwproductie 2019

Lees meer...

Duurzaam aanbesteden blijkt een farce

Overheden hebben de mond vol over klimaat en duurzaamheid, maar vertalen dat niet door naar hun bouwprojecten. Bij 84 procent van de aanbestedingen speelt duurzaamheid geen enkele rol. “Dat zijn de zure cijfers, ondanks alle mooie woorden.”

duurzaam inkopen

Lees meer...

Weeffout in cao: 'Stop met uitbetalen scholingsbudgetten aan werknemers'

De bouw-cao bevat een weeffout. Door niet-gebruikt scholingsbudget uit te betalen aan de werknemer, deel je een verkeerde prikkel uit. Dat vindt Winfred de Nijs, directeur van M.J. de Nijs, en voorzitter van opleidingsbedrijf Espeq.

leerlingen

Lees meer...

Meer vergunningen voor nieuwbouw afgegeven

Voor het eerst in een jaar tijd is het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen gestegen. Dat meldt het CBS in de kwartaalmonitor bouw.

Er werd voor bijna 14.000 nieuw te bouwen woningen in het derde kwartaal van 2016 een vergunning afgegeven, ruim 31 procent meer dan in dezelfde periode in 2015.

Meer vergunningen

Lees meer...

Strengere regels voor asbestverwijdering

Vanaf 1 januari 2017 gelden strengere regels bij het uitvoeren van werkzaamheden waarbij veel asbestvezels vrijkomen. Voor blootstelling aan amfibole asbestvezels op de werkplek geldt een verlaagde grenswaarde van 2.000 vezels per kubieke meter. Ook de risicoklassen zijn gewijzigd.

Asbest

Lees meer...

Intrum Justitia waarschuwt voor neptelefoontje namens organisaties

Incassobedrijf Intrum Justitia waarschuwt voor oplichters die in naam van het bedrijf mensen bellen en om geld vragen. Vaak wordt er gebeld uit naam van Intrum Justitia in combinatie met SCAN (Stichting Servicecentrum Auteurs- en Naburige rechten).

Intrum Justitia

Ook worden de namen van auteursrechtenorganisaties Buma/Stemra en SENA en van DTG (voorheen De Telefoongids) namens Intrum Justitia misbruikt. Al deze organisaties hebben niks met de telefoontjes te maken.

Lees meer...

Ontslag langdurig zieke werknemer goedkoper

Het kabinet gaat werkgevers compenseren voor de transitievergoeding van langdurig zieke werknemers. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Langdurig ziek

Lees meer...

Kabinet stelt nieuwe wet voor zzp'ers uit tot 2018

De werking van de wetgeving voor zzp'ers, de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA), wordt uitgesteld tot in elk geval 2018. Het kabinet reageert hiermee op de toenemende onrust over de nieuwe wet, en signalen van zzp'ers dat zij geen opdrachten meer krijgen door alle onduidelijkheid.

ZZP

Lees meer...

Leidinggevende kan werkstress voorkomen

Bijna 2,7 miljoen werknemers in Nederland hebben te maken met een hoge werkdruk. Ongeveer een miljoen werknemers loopt het risico op een burn-out. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS blijkt dat vooral werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende een hoog risico op een burn-out hebben.

Werkstress

Lees meer...

Nog te veel zachte plannen

Prognoses zijn in zijn ogen nooit perfect, toch voorspelt EIB-directeur Taco van Hoek tot 2025 hoogtij voor de bouw. Hoe is die onverwacht snelle groei te verklaren?

Na de magere jaren komen nu de vette. “Als het meezit, komt er zelfs een gouden decennium aan voor de bouw”, verwacht Taco van Hoek. De EIB-directeur kijkt geamuseerd in zijn werkkamer met uitzicht op het Vondelpark in Amsterdam. Dit zijn de leuke boodschappen om te verkondigen.

Bouw

Lees meer...

Wiebes wil grijs gebied ‘gezagsverhouding’ aanpakken

(Door Marloes Oelen op 10 november 2016 Wet DBA )

Deze maand nog stuurt staatssecretaris Wiebes een brief met verduidelijking over de Wet DBA. Vooral het begrip ‘gezagsverhouding’ zorgt voor een grijs gebied, erkende Wiebes deze week tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

DBA

‘Het onderscheid tussen dienstverband en zelfstandigheid is niet veranderd met de afschaffing van de VAR, maar de Belastingdienst kan volgend jaar voor het eerst in tien jaar weer handhaven. Daardoor worden opdrachtgevers en opdrachtnemers nu weer geconfronteerd met arbeidswetgeving die er altijd al was, maar die we even waren vergeten’, zei Wiebes tijdens het vragenuurtje. De staatssecretaris spreekt momenteel veel opdrachtgevers, opdrachtnemers en brancheorganisaties om een oplossing te vinden. Ook haalt hij informatie uit het Meldpunt DBA, dat door de Belastingdienst is opgericht om zicht te krijgen op de onbedoelde effecten van de nieuwe wet.

Grijs gebied over begrip gezagsverhouding

Volgens Wiebes blijkt daaruit dat het begrip “gezagsverhouding” niet meer past bij de hedendaagse zelfstandige professional. ‘Daardoor blijft er in sommige branches een te groot grijs gebied over. In dat grijze gebied bestaat geen zekerheid over wat er kan en wat er niet kan. Door die onzekerheid worden ook opdrachtgevers huiverig. Volgens de professionals van de Belastingdienst die daarbij betrokken zijn, zijn opdrachtgevers in veel gevallen overdreven huiverig, te huiverig vaak.’

Wiebes heeft eerder laten weten dat er geen boetes worden uitgedeeld aan goedwillende opdrachtgevers, maar hij concludeert dat dit niet heeft geholpen. Daarom zal hij de brief die hij aanvankelijk voor de kerst zou versturen, deze maand naar de Tweede Kamer sturen. Welke oplossingen Wiebes gaat aandragen in zijn brief en of hij een manier heeft om het begrip ‘gezagsverhouding’ te verduidelijken, werd tijdens het vragenuur niet bekend. Hij vroeg de Kamerleden te wachten op zijn brief.

Geen opdrachten voor zzp’er

Volgens de Stichting ZZP Nederland heeft meer dan 10 procent van de zzp’ers momenteel geen opdrachten en inkomen omdat de nieuwe wet DBA opdrachtgevers kopschuw heeft gemaakt om in zee te gaan met zelfstandige ondernemers. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer stelden verschillende Kamerleden vragen over de perikelen rond de wet DBA

Overheden veroorzaken bewust schaarste op woningmarkt

Taco van Hoek (EIB):

Het Rijk, de provincies en gemeenten zijn verantwoordelijk voor een deel van de woning schaarste. Dat stelt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Volgens hem worden vanwege overheidsbeleid te weinig huizen gebouwd. Elk jaar zijn ruim 75.000 nieuwbouwwoningen nodig. Vorig jaar werden er minder dan 50.000 opgeleverd. Dit jaar wordt 60.000 niet gehaald.

Woningschaarste

Lees meer...

Felle kritiek op ontslagwet

Fleuriëtte van de Velde; Elsevier Reed Business Information

Minister Asscher noemt zijn WWZ-wet kwestie van wennen. Oordeel van werkgevers en experts is vernietigend. ‘Dit raakt het hart van je bedrijf.’

Ontslagrecht

Lees meer...

Slecht huis? Dan vaker naar de dokter

Mensen die in een huis wonen met achterstallig onderhoud, gaan 15 procent vaker naar de dokter dan mensen die in een betere woning wonen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Bij vrouwen en ouderen leidt een huis met achterstallig onderhoud zelfs tot 25 procent meer doktersbezoek.

Slecht huis

Lees meer...

Onderzoek: groot tekort aan woningbouwlocaties

De meeste provincies hebben te weinig concrete bouwplannen om de groei van het aantal huishoudens de komende jaren op te vangen, blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Binnen tien jaar ontstaat een woningtekort. Mogelijk een aanzienlijk woningtekort.

Woningbouwlocaties

Lees meer...

Bouwleges zijn melkkoe

Al jaren is bekend dat de bouwleges voor de nieuwbouw veel te hoog zijn. Kopers en huurders van nieuwbouwwoningen worden daardoor dubbel gepakt.

Melkkoe

Lees meer...

Kabinet vindt bouw tweederangs sector

Minister Kamp laat de bouw ten onrechte links liggen, vinden de Aannemersfederatie (AFNL) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). “We willen geen tweederangsbedrijven zijn.”

Kabinet

Lees meer...

Meer artikelen...

 1. Ook in Amsterdam bouw stilgelegd bij experiment nieuwe Bouwwet
 2. Dramatische daling aantal jongeren in bouw
 3. Prognose: ‘Bijna overal in Nederland extra woningen nodig’
 4. ‘Bouw eens wat kan, in plaats van wat mag’
 5. Het recht op kwaliteitsborging
 6. Gunnen we de Groningers hun nachtrust of laten we ze stikken?
 7. VVD: wet schijnzelfstandigheid werkt niet
 8. Staatssecretaris Wiebes: 'Niet ingewikkeld doen over Wet DBA'
 9. Zo geef je het mkb een kans
 10. Wethouder: ‘bouw staat te ver af van consument’
 11. Groningse corporaties stellen onderhoud en nieuwbouw uit
 12. Komkommer wordt banaan
 13. Seinen voor bouw op groen én rood
 14. EIGENBOUW OF SERIEBOUW?
 15. Verbazing om toestaan gas in nul op de meter-huis
 16. Blok: bouw- en woningtoezichthouders laten al jaren steken vallen
 17. Positieve stemming ondernemers zorgt voor groei banen
 18. Werkgevers halen eerste deel Banenafspraak ruim
 19. Jongere werknemer kiest vaker voor MKB bedrijf
 20. Vrees voor rem op woningbouwproductie
 21. Meer modelcontracten zijn niet de oplossing
 22. Groei in woningverkopen zet door
 23. Bouwvakkers worden minder vaak te zwaar belast
 24. MKB baalt van WWZ
 25. Eén koe is genoeg voor de gasvoorziening van twee huishoudens
 26. De hangende kelder van Meppel
 27. Energieneutraal bouwen geen vanzelfsprekendheid
 28. Ondernemers positief over oplossing pensioen in eigen beheer.
 29. Waarom cybercrime ondernemers kopzorgen bezorgt
 30. Vast werk vaster door Wet werk en zekerheid
 31. Kenniscentrum Volandis voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector op 1 juli van start
 32. Nieuwe arbeidsregelgeving zorgt voor grote verwarring
 33. Klad in groei bouwvolume
 34. Vriendjespolitiek!
 35. Bietencampagne
 36. MKB: boete voor te laat betalen werkt averechts
 37. Inspectie controleert op onveilig werken op bouwplaats
 38. EU-parlement steunt plan belastingontwijking
 39. Acquisitiefraude vanaf 1 juli strafbaar
 40. Werkgelegenheid in de bouwsector neemt dit jaar toe met zestienduizend banen. 
 41. "Applaus bij doorstart van bedrijf is geklap uit armoe"
 42. Rijksbouwmeester wil ander grondbeleid gemeenten
 43. Week van de risico-inventarisatie en -evaluatie
 44. Wet Werk en Zekerheid (WWZ): Geen transitievergoeding bij vervangende cao-regeling
 45. Compensatie transitievergoeding bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid
 46. 'The big five sloopt de markt'
 47. Hoe houd je werknemers met een chronische aandoening aan de slag?
 48. Uitnodiging voor inzending voor de Drentse Architectuur Prijs 2016
 49. Asscher schrapt minimumjeugdloon vanaf 21 jaar
 50. Afschaffen van VAR leidt tot massale dumping zzp-ers
 51. Meer bedrijven in de bouw?
 52. MKB kiest steeds vaker voor flex