Slide background

NVBU behartigt de belangen van bouwbedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw

Noordelijke Vereniging
Burgerlijke & Utiliteitsbouw
Brink 2
9411 KR Beilen
Postbus 115
9410 AC Beilen
info@nvbu.nl
Telefoon 0522 470339
Fax 0522 470557

In de media

Nieuwe bouw-cao rond: 5,35 procent meer loon voor bouwvakkers

 

Werkgevers en vakbonden in de bouw zijn een nieuwe bouw-cao overeengekomen. De lonen gaan omhoog met 5,35 procent, voor nieuwkomers wordt het aantrekkelijker om in de bouw te gaan werken en de sociale partners willen samen afspraken afdwingen in Den Haag, zodat iedereen die 45 jaar heeft gewerkt, recht heeft op pensioen en dus eerder kan stoppen met werken.

CAO 2018

Lees meer...

‘Stijging bouwkosten gaat voor meer ellende zorgen’

Bouwprojecten die vertraging oplopen of zelfs volledig stil komen te liggen. Corporatiedirecteuren die met een bouwstop dreigen. De oplopende bouwkosten zorgen steeds meer voor problemen in de markt. “Als dit zo doorgaat, wordt er op een gegeven moment niet meer gebouwd. Dan zitten we weer in dezelfde situatie als tijdens de crisis.”

Bouwkosten

Lees meer...

Bouwdirecteur: ‘Met Rutte praten kostte me godsvermogen, maar het hielp niets’

De regering gaat schandalig om met midden- en kleinbedrijven in Nederland. Dat vindt de Amsterdamse bouwdirecteur Dick Singerling. Een interview met een hartstochtelijke ondernemer die een godsvermogen betaalde om een half uurtje met premier Mark Rutte te kletsen. “Ik ben het echt zat.”

Singerling

Lees meer...

Mkb’ers maken zich zorgen om kwaliteit jonge bouwvakkers

Veel mkb-bouwers zitten met de handen in het haar. Niet alleen leveren de bouwopleidingen te weinig jongeren af; de jongeren die wel instromen, zijn veel minder bekwaam dan voorheen. Hoe groot zijn de problemen? Wie heeft de oplossing? Een rondetafel-gesprek met drie bezorgde mkb-directeuren. “Bouwles geven op de basisschool, dat is een goed idee.”

leerling

Lees meer...

90 miljoen voor aardgasvrij maken woonwijken Groningen

Het kabinet investeert dit jaar 90 miljoen euro voor het aardgasvrij maken van bestaande woonwijken. Ook gaan er nog miljoenen naar andere maatregelen die de CO2-uitstoot in Nederland moeten terugdringen.

Aardgas

Lees meer...

Eerste cao-acties op grote bouwlocaties

FNV Bouwen & Wonen voert deze week actie op verschillende bouwplaatsen in Nederland. Daarmee wil de vakbond zijn ongenoegen laten blijken over de in haar ogen “slechte en onrealistische” cao-voorstellen van bouwwerkgevers.

Bouw

Lees meer...

'Werkgevers in de knel door privacywet'

Werkgevers komen in de knel door de beperkingen die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oplegt voor de verwerking van (gezondheids)gegevens van medewerkers. Dat staat in een brief die VNO-NCW en MKB-Nederland dinsdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Privacy

Lees meer...

Tweede Kamer stemt in met Uitvoeringswet AVG

 

Kamer
DOOR MARLOES OELEN OP 14 MAART 2018ADMINISTRATIE EN BELASTING

De Tweede Kamer is akkoord met de Uitvoeringswet Algemene Verordening Gegevensbescherming. Bijna alle partijen stemden voor het wetsvoorstel, alleen de PVV stemde tegen.
In de Uitvoeringswet worden daar waar dat nodig is nationale regels vastgesteld om de nieuwe Europese privacywetgeving uit te voeren. Zo is er in de Uitvoeringswet aandacht voor invulling van de bepalingen door de nationale toezichthouder, de Autoriteit persoonsgegevens. De Uitvoeringswet moet gelijktijdig in werking treden met de nieuwe Europese privacywetgeving op 25 mei a.s.

Lees meer...

Peter Boelhouwer van de TU Delft: ‘We hebben een nieuw Deltaplan nodig voor de bouw’

 

Hoogleraar Housing Systems van de TU Delft, Peter Boelhouwer, toonde zich op het opdrachtgeverssymposium van Onderhoud.nl erg sceptisch over het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen. “In 2050 CO2-neutraal? Dat lijkt me erg sterk”.

Peter Boelhouwer van de TU Delft

Lees meer...

‘Nieuwe bouw-cao wordt nog hele toer’

Komen er stakingen? Of toch witte rook? Het kan nog alle kanten op met de onderhandelingen over een nieuwe bouw-cao, bleek dinsdag tijdens het Cobouw Café in Drachten. “Het gaat nog een hele toer worden”, duidde Gijs Lokhorst, onderhandelaar namens CNV Vakmensen. “Maar ik ga er nog steeds voor.”

Gijs

Lees meer...

EPC 0,4 of direct naar BENG… Geen probleem!

 

Vanaf 1 januari 2020 zal de bepaling van de EPC als maat voor het energiegebruik vervangen worden door de BENG-eisen. De BENG-eisen bestaan uit drie indicatoren, die elk aan een vastgesteld niveau moeten voldoen.

Beng

Lees meer...

Noodwet nodig om meer te bouwen

 

(nieuwsbron: MKB Nederland)

Noodwet

Het CDA wil dat er een noodwet komt, zodat er sneller meer gebouwd kan worden. De huizenmarkt kampt namelijk met een woningtekort. Het CDA heeft dit idee voor de noodwet, met steun van de VVD, aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) voorgelegd. De Vereniging Nederlandse Gemeenten pleitte eerder al voor verbetering van het wettelijk kader om met kortere procedures de woningbouwproductie te versnellen.

Lees meer...

Emmen schrapt 1500 nieuwe woningen

 

Nieuws (gelezen in de Cobouw)
In de Randstad zijn woningen niet aan te slepen, in Emmen schrapt de gemeente de bouw van 1500 nieuwe woningen.

Emmen

Lees meer...

MKB-Nederland: "Griffierechten moeten omlaag"

 

08-02-2018

Mkb-ondernemers huren steeds minder een deurwaarder in. De almaar verder stijgende griffierechten wegen niet meer op tegen het innen van kleine (tot zo'n 1.000 euro) onbetaalde facturen. Dit is een groot probleem en het kan wanbetalingen stimuleren meent MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie wil een verlaging tot 117 euro voor zaken tot 5.000 euro.

Griffie

Lees meer...

Actieplan nutsvoorzieningen: Doosje kaarsen bij oplevering kan echt niet meer

 

Problemen met nutsvoorzieningen vertragen nieuwe woningen. Netbeheerders en aannemers zijn het zat en broeden op oplossingen. Van de aansluittermijn blijven ze voorlopig af. “Zo hard spelen we het niet.” 

Meterkast

Lees meer...

‘Woningtekort loopt nog jaren op’

 

Het woningtekort loopt de komende jaren met 30.000 woningen op. In 2020 zijn er 235.000 huizen te weinig.

Tekort

Lees meer...

Vraagt verduurzaming niet om wat meer urgentie?

 

Cobouw kreeg afgelopen week het verwijt dat we zo kritisch zijn. We vroegen aan de betrokkenen van de Bouwagenda waarom we er nog zo weinig van merken. Ik en mijn collegae kregen te horen dat andere media veel positiever zijn dan wij. Ik denk dat wij de bouw ook veel beter kennen dan de anderen, maar dat is een beetje flauw.

Verduurzaming

Lees meer...

Waar blijft de revolutie van de Bouwagenda?

 

Met veel bombarie werd bijna een jaar geleden de Bouwagenda van Wientjes gepresenteerd. Daarna bleef het stil, oorverdovend stil. Is deze agenda wel uitvoerbaar? Is het niet allemaal een beetje te groot en te bombastisch?

Bouwagenda

Lees meer...

Meeste zzp’ers in de bouw gooien hun tarieven omhoog

 

Bouwbedrijven moeten rekening houden met hogere kosten voor de inhuur van zzp’ers. Ongeveer 60 procent van de zzp’ers in de sector heeft zijn tarieven per 1 januari verhoogd. Dat blijkt uit een enquête van belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw (ZBo) onder haar leden.

Tarief

Lees meer...

Conflict nieuwe bouw-cao dreigt: stakingen niet uitgesloten

 

De eerste onderhandelingen over de nieuwe bouw-cao moeten nog beginnen, maar nu al worden stakingen niet uitgesloten. “Wat wij willen inleveren? Helemaal niets”, waarschuwt Hans Crombeen van FNV.

Staking

Lees meer...

Prognose EIB: bouw blijft nog jaren floreren. Dit zijn de 8 redenen waarom

 

De bouw groeit zowel in 2018 als in 2019 met 4,5 procent en blijft daarmee de snelst groeiende sector van de Nederlandse economie, voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw. De opvallendste ontwikkelingen in de sector op een rij.

Infra

Lees meer...