Slide background

NVBU behartigt de belangen van bouwbedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw

Noordelijke Vereniging
Burgerlijke & Utiliteitsbouw
Brink 2
9411 KR Beilen
Postbus 115
9410 AC Beilen
info@nvbu.nl
Telefoon 0522 470339
Fax 0522 470557

In de media

MKB-Nederland: "Griffierechten moeten omlaag"

08-02-2018

Mkb-ondernemers huren steeds minder een deurwaarder in. De almaar verder stijgende griffierechten wegen niet meer op tegen het innen van kleine (tot zo'n 1.000 euro) onbetaalde facturen. Dit is een groot probleem en het kan wanbetalingen stimuleren meent MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie wil een verlaging tot 117 euro voor zaken tot 5.000 euro.

Griffie

Lees meer...

Actieplan nutsvoorzieningen: Doosje kaarsen bij oplevering kan echt niet meer

Problemen met nutsvoorzieningen vertragen nieuwe woningen. Netbeheerders en aannemers zijn het zat en broeden op oplossingen. Van de aansluittermijn blijven ze voorlopig af. “Zo hard spelen we het niet.” 

Meterkast

Lees meer...

‘Woningtekort loopt nog jaren op’

Het woningtekort loopt de komende jaren met 30.000 woningen op. In 2020 zijn er 235.000 huizen te weinig.

Tekort

Lees meer...

Vraagt verduurzaming niet om wat meer urgentie?

 

Cobouw kreeg afgelopen week het verwijt dat we zo kritisch zijn. We vroegen aan de betrokkenen van de Bouwagenda waarom we er nog zo weinig van merken. Ik en mijn collegae kregen te horen dat andere media veel positiever zijn dan wij. Ik denk dat wij de bouw ook veel beter kennen dan de anderen, maar dat is een beetje flauw.

Verduurzaming

Lees meer...

Waar blijft de revolutie van de Bouwagenda?

Met veel bombarie werd bijna een jaar geleden de Bouwagenda van Wientjes gepresenteerd. Daarna bleef het stil, oorverdovend stil. Is deze agenda wel uitvoerbaar? Is het niet allemaal een beetje te groot en te bombastisch?

Bouwagenda

Lees meer...

Meeste zzp’ers in de bouw gooien hun tarieven omhoog

Bouwbedrijven moeten rekening houden met hogere kosten voor de inhuur van zzp’ers. Ongeveer 60 procent van de zzp’ers in de sector heeft zijn tarieven per 1 januari verhoogd. Dat blijkt uit een enquête van belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw (ZBo) onder haar leden.

Tarief

Lees meer...

Conflict nieuwe bouw-cao dreigt: stakingen niet uitgesloten

De eerste onderhandelingen over de nieuwe bouw-cao moeten nog beginnen, maar nu al worden stakingen niet uitgesloten. “Wat wij willen inleveren? Helemaal niets”, waarschuwt Hans Crombeen van FNV.

Staking

Lees meer...

Prognose EIB: bouw blijft nog jaren floreren. Dit zijn de 8 redenen waarom

 

De bouw groeit zowel in 2018 als in 2019 met 4,5 procent en blijft daarmee de snelst groeiende sector van de Nederlandse economie, voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw. De opvallendste ontwikkelingen in de sector op een rij.

Infra

Lees meer...

CNV hekelt publieke flirt met bouwmigranten en komt met tegenplan

Bouwend Nederland zet ten onrechte de deur open voor arbeidsmigranten. Dat vindt Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar bouw en infra bij CNV Vakmensen. Hij vreest voor oneerlijke concurrentie op lonen en komt binnenkort met een tegenvoorstel: investeer meer in opleiden, zij-instromers en de huidige generatie bouwvakkers.

CNV

Lees meer...

Ook in 2018 houdt strijd om bouwtalent aan: ‘we moeten oppassen’

Platgebeld werden high potentials in de bouw in 2017 door recruiters van bouwbedrijven en werving- en selectiebureaus.

2018

Lees meer...

Bouwopleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond

Het groeiende tekort aan metselaars, timmermannen en andere vaklui baart de bouw steeds meer zorgen. Initiatieven om bouwvakkers op te leiden schieten daarom als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen opleidingsinstituten en gemeenten komen met nieuwe opleidingstrajecten, zelfs bouwers gaan mensen opleiden. Cobouw zette een aantal recente initiatieven op een rij.

Bouwopleidingen

Lees meer...

NOA hekelt vakbond in aanloop naar overleg afbouw-cao

 

De Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) is verrast én teleurgesteld over uitspraken die FNV heeft gedaan in aanloop naar de komende cao-onderhandelingen. Verrast omdat de werkgeversorganisatie via Cobouw moest vernemen hoe de bond tegen haar voorstellen aankijkt; teleurgesteld omdat de bond doet alsof alles weer goed gaat in de sector.

vakbond

Lees meer...

Planning BENG op scherp

 

Dit artikel verscheen in de Cobouw Special Isolatie van 14 december 2017.

De datum is bekend. Vanaf 1 januari 2020 gelden bij het indienen van een bouwaanvraag de BENG-eisen. De bouwschil heeft een centrale rol in dit concept, maar uit inventarisaties blijkt dat juist die schil vaak een struikelblok is bij het halen van de eisen. De toeleverende industrie zegt er al op voorbereid te zijn: “We bouwen nu al woningen op het strengere passiefhuisniveau.”

BENG

Lees meer...

2017 jaar met zwart randje: elke maand een dode

 

Twaalf mensen verloren het leven tijdens bouwwerkzaamheden in 2017, blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van de Inspectie SZW . Grote bouwers en opdrachtgevers beloven ‘weer’ beterschap: “Het moet nu afgelopen zijn met het gezeur.”

zwart

Lees meer...

November allerbeste maand sinds 2006: ruim 4.300 verkochte nieuwbouwwoningen

Bouwers en ontwikkelaars hebben in november 4.323 nieuwbouwwoningen verkocht. Sinds 2006 zijn er niet zo veel woningen aan de hand gedaan.

November

Lees meer...

Werken in de bouw? Doe het niet, zegt de metselaar – verslag van debat over de bouwarbeidsmarkt

De bouw moet alles uit de kast halen om de komende vijf jaar 55.000 mensen naar de sector te halen, bleek vrijdagmiddag bij het EIB-debat over bouwarbeidsmarkt. Of dat gaat lukken? “Forget it!”

Werken

Lees meer...

Personeelsschaarste houdt aan, flexarbeider rukt verder op

De personeelsschaarste houdt nog twee jaar aan, voorspelt Taco van Hoek, directeur van het EIB. Ondertussen rukt de flexarbeider verder op. Op de bouwplaats is inmiddels bijna één op de twee arbeidskrachten zzp’er.

banen

Lees meer...

Schaarste aan personeel loopt op naar recordhoogte

Ruim een kwart (27 procent) van de woningbouwers heeft te maken met een personeelstekort. Zo groot is het personeelstekort sinds het einde van de crisis niet geweest.

zoeken

Lees meer...

Ondernemers tuigen Bouwkringloop op voor restmaterialen

 

Hoe kun je bouwmateriaal hergebruiken en beperk je de CO2-uitstoot?
Daarvoor bestaat een nieuw concept: de Bouwkringloop. Via een kringloopwinkel in Amersfoort zullen vanaf vrijdag restpartijen en sloopmaterialen van aannemers en slopers worden verkocht.

kringloop

Lees meer...

Kapot tegelwerk of ontbrekende gevel: bouwers maken weer meer opleverfouten

Opleveren met zo min mogelijk fouten: een tijd lang werd het gezien als een sport. Maar door de hectische markt zijn opleveringsgebreken weer schering en inslag. Niet alleen kleine fouten nemen toe, er worden ook steeds meer grote fouten gemaakt.

Tegelwerk

Lees meer...

Bouwbond eist meer loon,

 

meer veiligheid en meer vaste banen

Bouwbond

 

FNV Bouwen & Wonen zet bij de onderhandelingen voor een nieuwe bouw-cao in op een loonsverhoging van 3,5 procent met een minimum van duizend euro. Dat heeft de vakbond bekendgemaakt. De onderhandelingen starten eind januari.

Lees meer...

Ondernemers: verdere groei en meer investeringen in 2018

Ondernemers verwachten volgend jaar een verdere groei van de omzet, de werkgelegenheid en de investeringen.

Ondernemers

Lees meer...

Minister: klimaatbestendige bouwregels aan horizon

In het Bouwbesluit komen mogelijk regels voor klimaatbestendig bouwen. Dat schrijft de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen in reactie op vragen van de Tweede Kamer over het allereerste Deltaplan Ruimtelijke Adaptie. Ook over financiële middelen denkt ze na.
Wat dat concreet gaat betekenen voor het bouwen van nieuwe woningen, wegen en gebouwen in lagergelegen gebieden, moet de komende jaren blijken.
De Tweede Kamer is er niet gerust op en heeft tal van vragen. Temeer omdat er in de Randstad 500.000 nieuwe huizen bij moeten. “Hoe conflicteert dit plan met andere ambities zoals energiezuinig bouwen? En wie gaat dat betalen?”


Het gehele artikel kunt u lezen via de link naar de Cobouw:

https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2017/11/minister-klimaatbestendige-bouwregels-aan-horizon-101255126 

NVB-congres: ‘Bouwers doen te weinig aan duurzaam bouwen en luisteren niet naar vrouwen'

Het Jaarcongres van de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers NVB stond geheel in het teken van duurzaam bouwen. Eén van de opmerkingen was: bouwers luisteren echt te weinig naar de klant (lees: de vrouw).
Alles verandert, dat was de boodschap op het NVB Jaarcongres in Fort Voordorp. Over 10 jaar is de wereld echt anders. Waar een beetje robot, die dingen doet die jij wil dat hij doet, een aantal jaren geleden nog 6 miljoen kostte, kost het ding nu nog maar 150.000 euro. Aan de andere kant moet alles groener en natuurlijker worden. Duurzaam bouwen is nodig, maar ja, die praktijk…


Hoe dan ook, volgens de sprekers op het NVB-congres kan het niet doorgaan zoals we nu bouwen. Maar in de zaal werd dat evangelie nog niet geheel gedeeld. “Duurzaamheid is een belangrijk issue, maar wat betekent dat dan precies? Wat is nu precies een groene woning?”, vroeg men zich af. En: “Er moet wel wat aan verdiend worden.” En: “De vraag waar ik een metselaar vandaan moet halen is wel wat belangrijker dan me verdiepen in bio mimicry”.
En 2050 is te ver weg.
Wilt u meer lezen over het congres, dan kunt u een volledig verslag vinden op:


https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2017/11/nvb-congres-bouwers-luisteren-te-weinig-naar-vrouwen-101255150?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=alp-cobouw&tid=TIDP324623X41FE57410E164AADBF671F1EFEBFA4D5YI4