Het nieuws dichterbij

De Smildeger gebroeders Blomberg: vanaf vandaag met koninklijke allure

In een volle koepelkerk in Smilde reikte commissaris van de koning (cdk) Jetta Klijnsma donderdag het predicaat Hofleverancier uit aan familiebedrijf Blomberg in Smilde.

Honderd jaar geleden stichtte Hendrik Blomberg het familiebedrijf aan de Hoofdweg in Smilde. Na zijn plotselinge overlijden namen ‘opoe’ Jantje en haar dochter Geesje het over. Donderdag vierden de huidige directeuren, Hendrik-Jan en Johan met werknemers, familie, vrienden en relaties het eeuwfeest in de imposante Koepelkerk. De gebroeders Blomberg zijn vanaf nu Hofleverancier.

Onder de loep

De datum was niet toevallig gekozen. Op de verjaardag van ‘opoe’ Jantje, die zo’n grote rol had in het voortbestaan van het bedrijf, kregen de Smildegers het predicaat hofleverancier. Maar het was niet alleen feest: Hendrik-Jan Blomberg kondigde zijn afscheid, per 1 januari volgend jaar, aan. Jongere broer Johan neemt dan het stokje van hem over.

Cdk Jetta Klijnsma noemde het bedrijf ‘weergaloos’. Ze benadrukte hoe ingewikkeld het is om de status van hofleverancier te krijgen. ,,Eerst moet de burgemeester er iets van vinden. Dan moet de commissaris van de koning langsgaan bij allerlei departementen.” Daar wordt vervolgens gecontroleerd of het blazoen van het bedrijf écht wit is. Of ze écht honderd jaar bestaan. En ten slotte: of het bedrijf die honderd jaar lang ‘recht in de leer’ is geweest.

Midden in de samenleving

,,De betrokkenheid bij de regio is echt om over naar huis te schrijven. Altijd, al die jaren, heeft de firma Blomberg midden in de samenleving gestaan”, vertelde Klijnsma. Het Smildeger familiebedrijf sponsort verschillende clubs in het dorp. Johan Blomberg zit bij de vrijwillige brandweer en Hendrik-Jan is voorzitter van de werkgeversorganisatie van aannemers in de regio (NVBU).

,,Als burgemeester en inwoner van Smilde ben ik ontzettend trots dat we een bedrijf als dat van jullie in de gemeente hebben. Een bedrijf dat duurzaam is en een grote binding heeft met de samenleving”, zei Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe.

Na Geesje worden Jaap en Bertus directeur van het bedrijf. Zij worden opgevolgd door de zoons van Jaap, scheidend directeur Hendrik-Jan en Jannes. Hun broer Johan, de volgende directeur, richtte het woord tot zijn voorganger: ,,Volgens mij zijn we er klaar voor, al denk jij daar nog wel eens anders over”, zei hij lachend. ,,We houden de blik vooruit: op naar de volgende honderd jaar!”

Het Smildeger aannemersbedrijf is het negende Drentse bedrijf met het predicaat Hofleverancier.

Contactgegevens

Noordelijke Vereniging
Burgerlijke & Utiliteitsbouw

Brink 2
9411 KR Beilen

Postbus 115
9410 AC Beilen

info@nvbu.nl
Telefoon 0522 470339

Leden login

© Copyright (2018) NVBU, Beilen